7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast

29-03-2016 | P.A. Klop

Waarom tips voor een inloopkast?

Het ontwerpen van een inloopkast is niet iets wat je zo maar even doet. Het kost gewoon tijd om een efficiënte en georganiseerde inloopkast te krijgen. Wat voor kleding heeft u, hoeveel heeft u. Jurken vereisen weer andere afmetingen dan shirts of spijkerbroeken. De beste aanpak is dus nagaan wat uw behoeften zijn en deze te vertalen naar een praktisch ontwerp. Wij hebben zeven aandachtspunten die wanneer u daar goed over nadenkt veel plezier kunnen opleveren in uw inloopkast.

7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast

1. Ken de afmetingen van uw kleding

Dit is zeer belangrijk. Ongeacht hoe u van plan bent om uw kleding op te slaan. Of het nu liggend of hangend is. Door het kennen van de afmetingen kunt u de beste oplossing vinden om uw kleding op te bergen. Handig is om je bewust te zijn van de breedte van je kleding. Erachter komen dat je overhemden gedeeltelijk uit de kast steken kan erg vervelend zijn. Ontwerp je kast dus altijd aan de hand van de afmetingen van je kleding.

7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast - 1. Ken de afmetingen van uw kleding

2. Kies de juiste hoeveelheid enkele en dubbele hangsecties

Evalueer uw garderobe en inventariseer wat u allemaal bezit.  Heeft u meer blouses dan jurken? Bezit u grote winterjassen of jacks? Of u meer enkele of dubbele hangsecties nodig heeft hangt dus af van uw kledingcollectie. Shirts, blouses en broeken horen in een dubbele sectie. Jurken, lange jassen en jacks hang je weg in een enkele sectie. Beschik je over een groot aantal jurken of avondjurken? Probeer dan te schatten hoeveel ruimte je nodig hebt. Dubbele secties zorgen ervoor dat je meer kan opruimen en je ruimte effectiever gebruikt. Enkele secties zijn dus vooral geschikt voor vrouwelijke kledingstukken. Mannen gebruiken ze over het algemeen voor lange jassen of een rokkostuum.

Direct contact opnemen
De afspraak is vrijblijvend
7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast - 2. Kies de juiste hoeveelheid enkele en dubbele hangsecties

3. Zoek de beste oplossing voor hoeken

Een goede oplossing voor een hoek is altijd lastig maar in een inloopkast is het nog lastiger. Je wilt zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de ruimte die er is. De beste manier is gewoon de ruimte benutten die er is. Je kunt dus gebruik maken van hoekplanken. Hier kunt u bijvoorbeeld kleding opslaan. Verder worden ze vaak ook gebruikt om tassen of koffers op te bergen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om er een hangsectie te maken. Hier kun je bijvoorbeeld seizoenskleding opslaan die je eerst toch niet draagt.

7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast - 3. Zoek de beste oplossing voor hoeken

4. Probeer ruimte te creëren voor een eiland

Eilanden zijn een droomaanvulling op je inloopkast. Een lade voor accessoires. Even iets neerleggen om je handen vrij te maken. Let er wel op dat de loopruimte comfortabel blijft. Als het in de weg gaat staan is het een beter idee om het niet te doen. Verder is het belangrijk dat je er erg in houdt dat de laden goed kunnen uitschuiven. Het is vervelend wanneer je tegen een andere kast stoot en er hoeken in je lade onbereikbaar blijven.

Direct contact opnemen
De afspraak is vrijblijvend
7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast - 4. Probeer ruimte te creëren voor een eiland

5. Zorg ervoor dat je schoenen passen

Als gaat om het ruimte creëren van schoenen begeef je je altijd op een spanningsveld. Ruimte versus het comfortabel opslaan van je schoenen. De planken moeten breed en diep genoeg zijn. Daarnaast moet je ook nadenken over de hoogte die je aanhoudt tussen de verschillende planken. Vooral wanneer je ook laarzen of enkellaarzen mooi wil opslaan.

7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast - 5. Zorg ervoor dat je schoenen passen

6. Maak ruimte voor een bank

Niets is zo comfortabel als een bank(je) in je inloopkast. Zittend bepaalde kleding aantrekken, je veters strikken, je overhemd dichtknopen. De eenvoudigste en meest betaalbare optie is een vrijstaand bankje. Deze kun je bijvoorbeeld langs een muur of voor het eiland plaatsen. Een ingebouwde bank is natuurlijk ook een mooi idee. Dit is vooral handig wanneer uw inloopkast over ramen beschikt. Onder de zitting is dan zelfs nog ruimte voor enkele laden.

Direct contact opnemen
De afspraak is vrijblijvend
7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast - 6. Maak ruimte voor een bank

7. Vergeet uw accessoires niet

De meeste huishoudens hebben zeker geen tekort aan accessoires. Daarom kan het helpen om uw tassen, sjaals, sieraden en riemen op een georganiseerde manier op te bergen. Ruimte om riemen op te hangen maak je in ruimtes die je anders toch niet zou gebruiken. Voor je tassen kun je overwegen om rekken te plaatsen in je inloopkast. Op deze manier heb je direct beschikking over je tassen en kan je snel de juiste tas bij de juiste outfit kiezen.

7 tips voor het ontwerpen van een inloopkast - 7. Vergeet uw accessoires niet

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 138 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist