Boerenkeukens

Authentiek, warm, tijdloos en gezellig

Op zoek naar het boerenleven

Wat is een boerenkeuken nu eigenlijk? Misschien heeft u hier al een helder beeld bij. Als u uw ogen sluit kunt u het zich allemaal zo voor u zien, de geuren ruiken, de smaken proeven. Nu moet het echter alleen nog maar tastbaar worden. En dat gaan wij samen met u realiseren. 'Compleet persoonlijk.' Zo zijn wij dat al tientallen jaren gewend en zo zullen wij dat altijd blijven doen. Net als de boerenkeuken. Die gaat ook al tientallen jaren mee.

Maak een afspraak

U krijgt een offerte met 3D tekening

Kiezen voor Middelkoop

  • Keuken, badkamer en interieur op één adres
  • Een familiebedrijf met 80 jaar vakkennis
  • Uw persoonlijke adviseur voor ieder project
  • Goede prijs / kwaliteit verhouding
  • Geen aanbetaling

“Wat wij erg waarderen aan Middelkoop is dat zij erg eerlijk zijn.”

Na dit eerste adviesgesprek waren we er al direct over uit; hier wilden we onze keuken en badkamer kopen.

Familie Keizer
Meteren
Bekijk onze keuken Bekijk alle klantervaringen

Historie van de boerenkeuken

Oude vertrouwde geuren komen je tegemoet. De koffie die altijd stond te pruttelen op de kachel. Of de geur van gebraden runderlapjes die al enkele uren liggen te sudderen. De keuken op boerderijen is het verzamelpunt van huiselijke warmte en gezelligheid geweest. Rondom de grote keukentafel speelde het leven zich af. At je tussen de middag de warme maaltijd, dan zag je af en toe een glimp van jezelf in de blinkende koperen pannen die aan de muur hingen.

Nostalgie van het boerenleven

Deze tijden zijn voorbij. Om 12 uur zijn we aan het werk en de tijd nemen om vlees uren te laten garen hebben we vaak niet. Toch brengt de boerenkeuken iets van deze nostalgie terug. In het weekend kunnen we nog tijd vrij maken voor langzame gerechten. En doordeweeks kunnen we ‘s avonds nog steeds genieten aan de keukentafel van dezelfde warmte en gezelligheid.

Maak een afspraak
U krijgt een offerte met 3D tekening
Boerenkeukens - Historie van de boerenkeuken

De basis van boerenkeukens

Voor het creëren van een sfeer die recht doet aan de eigenheid van een boerenkeuken dien je met een goede basis te beginnen. Een boerenkeuken komt het best tot zijn recht in een grote ruimte waar plaats is voor een riante eettafel. Niet alleen het koken maar ook het eten moet in deze keuken plaats vinden.

Een boerenkeuken kan niet zonder een groot fornuis

Verder is het belangrijk om losstaande apparatuur te plaatsen. Een groot losstaand fornuis met een grote schouw erboven. Wij bieden diverse fornuizen aan in allerlei maten die hier uitstekend in passen. Vervolgens bouw je hier de keuken omheen waarin je gebruikt maakt van natuurlijke materialen.

Boerenkeukens - De basis van boerenkeukens

Materialen in een boerenkeuken

Wanneer je over een oude ruimte beschikt is het fantastisch om authentieke elementen vrij te maken en zichtbaar te laten worden in je keuken. Een oude bakstenen wand bijvoorbeeld, of originele eiken gebinten. Voor de keuken gebruik je vooral natuurlijk materialen. Massief houten fronten bijvoorbeeld, eventueel geschilderd in oud hollands blauw. Voor het werkblad moet je denken aan een eeuwenoud product als natuursteen maar iets als terrazzo is ook een uitstekende keuze.

Authentieke kleine tegels

Het tweede materiaal waar goed over nagedacht dient te worden zijn de tegels. Kleine tegels doen het altijd goed in een boerenkeuken. Maar ook tegels in een ouderwets dambord motief staan uitstekend. Niet alleen op de vloer mij bijvoorbeeld ook in de wasbak is dit bruikbaar.

Maak een afspraak
U krijgt een offerte met 3D tekening
Boerenkeukens - Materialen in een boerenkeuken

Decoratie in de boeren keuken

Zoals in elke stijl smeedt de decoratie alle losse onderdelen tot een geheel. Hier geven we enkele tips met betrekking tot de decoratie, maar u bent uiteindelijk degene die er op deze manier helemaal uw eigen keuken van maakt. Hangende koperen pannen geven altijd een speciaal boerentrekje aan uw keuken.

Gietijzer en houten planken

Een andere idee is het werken met oude houten snijplanken. Gewoon ter decoratie of om bepaalde hoekjes te creëren waar je werkt met aardewerken potten en bijvoorbeeld houten lepels en wat ander bestek. Daarnaast staan gietijzeren pannen op het fornuis ook altijd prachtig. Ga ook eens op zoek op rommelmarkten of in tweedehands winkels naar oude items die geschikt zijn als decoratie.

Boerenkeukens - Decoratie in de boeren keuken

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 138 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist