Waarom kies je voor twee spoelbakken?

06-06-2017 | P.A. Klop

De meerderheid van de Nederlandse keukens beschikt over één spoelbak. Toch zien we vaker dan voorheen dat er klanten zijn die voor twee spoelbakken kiezen.  Waarom zou je dit echter doen? Je hebt er niet alleen een grote keuken voor nodig maar je levert ook nog eens ruimte op je werkblad in. Waarom je het toch een verstandige keuze is? Koken wordt er veel prettiger en meer georganiseerd door!

Waarom kies je voor twee spoelbakken?

Waarom het hebben van twee spoelbakken geweldig is!

Alles heeft zijn eigen plaats. Twee spoelbakken zorgen ervoor dat je ene bestemd als spoelbak om schoon te maken en de andere voor het bereiden van eten. Door de spoelbakken een verschillende bestemming te geven kun je de omgeving van de spoelbak ook op deze manier inrichten.

Meerdere koks koken harmonieus samen. Dit is een ander voordeel van hebben van twee spoelbakken. Wanneer je een spoelbak hebt concentreert zich al het werk op een plaats waardoor het hier vrij druk kan worden, ongeacht hoe groot de keuken is. Met twee goed geplaatste spoelbakken elimineer je dit probleem.

Ook wanneer je alleen in de keuken werkt zijn twee spoelbakken een goede oplossing. Het zorgt ervoor dat vieze borden of kommen in de weg komen te staan van het schoonmaken van groenten. Zo kunnen de vieze spullen direct naar de spoelbak om schoon te maken en kan de kok lekker doorgaan met datgene waar hij mee bezig is.

Waarom kies je voor twee spoelbakken? - Waarom het hebben van twee spoelbakken geweldig is!

Tip 1: Geef prioriteit aan voorbereidingsspoelbak

Wanneer je nadenkt over de inrichting van je keuken is het belangrijk dat je de voorbereidingsspoelbak de beste plaats geeft in je keuken. Je besteedt immers meer tijd aan het voorbereiden van je groentes dan aan het schoonmaken van de vuile vaat.

Zorg daarom ervoor dat deze spoelbak altijd het beste uitzicht heeft. Wanneer je voor een sociale keuken kiest is het eiland de beste plaats. Beschik je over een prachtig uitzicht, zorg er dan voor dat je hier zo veel mogelijk van kunt genieten. Dat kan betekenen dat je altijd de vaat moet doen terwijl je tegen een muur aankijkt. Maar dat kan alleen maar een aanmoediging zijn om dit zo snel mogelijk af te ronden.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
Waarom kies je voor twee spoelbakken? - Tip 1: Geef prioriteit aan voorbereidingsspoelbak

Tip 2: Hoe groot moet de spoelbak zijn?

De meest effectieve voorbereidingsspoelbakken zijn enkele bakken met een afvalbak in de buurt. Het belangrijkste bij het bepalen van de grootte is de omvang van uw meeste gebruikte pannen bepalend. Deze moeten eenvoudig in de spoelbak passen maar groter moet hij niet zijn. Je wil tenslotte ook niet dat je onnodig ruimte op de werkblad opgeeft. Dit doe je om het prettig is om af en toe snel een pan om te spoelen en dan wil je niet gaan zitten moeilijk doen. Daarnaast is het ook praktisch wanneer je na een groot diner hebt gegeven dat je beide spoelbakken kunt gebruiken om af te wassen.

Waarom kies je voor twee spoelbakken? - Tip 2: Hoe groot moet de spoelbak zijn?

Tip 3: Zorg voor voldoende ruimte naast je spoelbak

Genoeg ruimte hebben tijdens het koken is iets wat iedereen wil. Daarom raden wij minimaal een ononderbroken werkruimte van 1,20 meter aan naast de spoelbak. Plaats hem dus niet in het midden van een eiland. De ervaring leert dat het prettiger is om een grote ruimte te hebben om te werken dan meerdere kleinere. Denk bijvoorbeeld aan het opmaken van de borden voor een diner. Dan is het prettig om deze allemaal naast elkaar op het aanrecht te laten staan.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
Waarom kies je voor twee spoelbakken? - Tip 3: Zorg voor voldoende ruimte naast je spoelbak

Tip 4: Blijf in de juiste zone

De voorbereidingsspoelbak hoort bij de kookzone. In deze zone moet je binnen enkele stappen bij je fornuis, de koelkast en de spoelbak kunnen zijn zonder dat er iets in de weg staat. Omlopen is iets wat op een gegeven moment gaat irriteren!

Wanneer je je voorbereidingsspoelbak op het eiland hebt kun je je koelkast het beste tegenover plaatsen. Maar dan wel aan de andere zijde van het eiland. Op deze manier kun je spullen die je uit de koelkast haalt direct op de werkblad plaatsen. Maar dit is dan nog wel het meest ver verwijderd van de plaats waar je al je snijwerk doet. Zo blijft alles duidelijk en overzichtelijk.

Waarom kies je voor twee spoelbakken? - Tip 4: Blijf in de juiste zone

Tip 5: Plaats je tweede spoelbak bij de ingang van de keuken

Wanneer je je tafel gaat afruimen moet die zo efficiënt mogelijk gebeuren. Of dat nu een gang tijdens een uitgebreid diner is of dat je klaar bent met eten na een reguliere maaltijd. Je tweede spoelbak plaats je dan ook altijd zo dicht mogelijk bij de ingang van de keuken. Dan kun je daar direct spoelen om het vervolgens in de vaatwasser te zetten. Plaats deze dan ook altijd in de buurt van uw tweede spoelbak. Als dan ook de kasten in de buurt zijn waar u het servies kunt opruimen is het efficiënte plaatje helemaal compleet.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
Waarom kies je voor twee spoelbakken? - Tip 5: Plaats je tweede spoelbak bij de ingang van de keuken

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 136 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist