U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte

04-03-2016 | P.A. Klop

Wat is een U-keuken?

Een U-keuken, die ook wel een C-keuken genoemd wordt, bestaat uit een ruimte waarvan drie van de wanden voorzien zijn van kasten en er één ingang is. Hierdoor creëer je een gang in je keuken die erg efficiënt kan zijn. Je hoeft namelijk weinig te lopen. De kasten en de oven liggen allemaal bij elkaar in de buurt. Wanneer je een grote keuken hebt en de beide zijden te ver uit elkaar zet wordt het echter minder efficiënt. Is een U-keuken de beste keuken voor u, en zo ja, hoe haalt u er het meeste uit?

U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte

De voordelen van een U-keuken

Een U-keuken zorgt ervoor dat u meer dan voldoende werkoppervlak heeft en opslagruimte. Daarnaast zijn ze erg veilig omdat het maar een ingang heeft. Je hebt dus nooit last van mensen die door de keuken lopen en onwetend onveilige situaties creëren.

De nadelen van een U-keuken

Een nadeel is echter dat wanneer je een kleine U-keuken hebt er slechts ruimte is voor één persoon om te koken. Verder zijn de keukens relatief duur vergeleken met een L-keuken of een parallel keuken doordat je meer kasten hebt en een groter werkblad.

U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - De voordelen van een U-keuken

Plan je ontwerp

De lengte van de beide poten van de U kunnen variëren of ongeveer hetzelfde zijn. Beide opstellingen bieden mogelijkheden voor flexibiliteit in het ontwerp. Wanneer de muren ongeveer even lang zijn is het gebruikelijk om te beginnen met het ontwerp op de plaats waar de ramen zitten.

Waar plaats je de spoelbak?

Wanneer een van de wanden over een raam beschikt stellen wij meestal voor om daar ook de spoelbak te plaatsen. Niet alleen biedt het raam natuurlijk licht wanneer je de laatste kleine dingetjes afwast die niet in de vaatwasser mogen, je kunt zo tijdens het afwassen heerlijk uit het raam in het niets staren of gewoon genieten van je uitzicht.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - Plan je ontwerp

De positionering van de spoelbak en het kookgedeelte

Wanneer de spoelbak is gepositioneerd aan de onderkant van de U maak je het kookgedeelte op een van de twee poten. Wanneer deze twee poten in lengte verschillen adviseren wij om het kookgedeelte op de langste poot te plaatsen. Op deze manier heb je de meeste ruimte aan de beide zijden van het kookgedeelte.

Wanneer de spoelbak niet in het midden zit adviseren wij om ervoor te zorgen dat vanaf dat punt het werkblad ononderbroken doorloopt helemaal rondom de U. Dit betekent dat wanneer u hoge kasten in uw keuken wilt u dit aan de uiteinde van poten zou moeten realiseren.Waar u het kookgedeelte plaatst maakt in dit geval niet zo veel uit. Het gaat er vooral om dat u de functionaliteit van de keuken niet beperkt.

U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - De positionering van de spoelbak en het kookgedeelte

Creëer symmetrie

U-keukens geven de mogelijkheid om symmetrie in te voegen in het design, uiteraard zo lang het niet ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid. Ondanks dat het niet essentieel is waarderen veel huiseigenaren toch symmetrie omdat het een netjes en gebalanceerd aanzicht geeft.

Meestal wordt er dan gekozen voor een grote oven of afzuigkap als middelpunt. Daarvandaan wordt de symmetrie opgebouwd door middel van de juiste plaatsing van de apparaten en de kasten.

Natuurlijk is symmetrie niet perse het mooist in een U-keuken. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom u dit juist niet moet doen. Bijvoorbeeld door de plaats van bepaalde deuren en ramen of omdat u het gewoon niet mooi vindt.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - Creëer symmetrie

Maximaliseer de efficiënte werkruimte

Hoe groot uw U-keuken ook is, bij een goed ontworpen U-keuken zijn er nooit veel stappen nodig tussen de verschillende apparaten en de kasten. Dit maakt uw keuken een veiligere plaats, vooral wanneer u aan het koken bent.

Verder beschikt een U-keuken altijd over grote hoekkasten. Deze grote opbergruimtes zorgen ervoor dat er ruimte genoeg is om uw spullen gemakkelijk op te bergen. Zo zorgt u makkelijk voor een lekker opgeruimd zicht.

U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - Maximaliseer de efficiënte werkruimte

Een open schiereiland

Kleine U-keukens kunnen behoorlijk beperkend werken. Vooral als er geen plaats is voor een tafel of stoelen. Maar gelukkig is het soms mogelijk om de keuken zo vorm te geven dat één poot zich uitstrekt in een open ruimte. Dit kan betekenen dat u kunt overwegen om een muur weg te slopen.

Door dit te doen verlies je de bovenkasten. Hier tegenover staat dat je een zeer efficiënt keuken schiereiland creëert. Door stoelen toe te voegen maak je het wat gezelliger. Vrienden kunnen zo een glas wijn aan de bar drinken terwijl jij de laatste hand legt aan een mooi diner.

Een schiereiland kan ook een goed idee zijn wanneer u het fijn vindt om de keuken fysiek te scheiden van de rest van de ruimte. Ook op deze manier kunt u weer een bar maken. Nu zowel aan een van de lange zijden als aan de korte zijde.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - Een open schiereiland

Maak plaats voor een eiland

Een U-keuken met een eiland is zeer interessant wanneer u beschikt over een groot oppervlakte. Midden in uw keuken maakt u een groot eiland. Dit kan diverse functies hebben. Het is wel belangrijk dat u duidelijk voor een keuze gaat. Wordt het een bar waaraan vooral geleefd wordt, wilt u juist hier gaan koken, of is het vooral belangrijk dat je oppervlakte hebt om bijvoorbeeld wat te snijden, iets neer te zetten. Kortom, u heeft volop mogelijkheden. Kom bij ons langs en bespreek dit met een van onze adviseurs.

U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - Maak plaats voor een eiland

Vorm uw U-keuken naar de ruimte

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het ontwerpen van een U-keuken is de flexibiliteit. Hij past in kleine en grote ruimtes, u kunt variëren met of zonder een eiland.

Deze nagenoeg eindeloze mogelijkheden zorgen ervoor dat de U-keuken in bijna elke ruimte past. Zo is het voor iedereen in ieder geval het overwegen waard om deze opstelling te proberen.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
U-keukens: Veel ruimte en veel oppervlakte - Vorm uw U-keuken naar de ruimte

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 135 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist