Hoe werkt een inductiekookplaat?

01-04-2016 | P.A. Klop

Alles over een inductiekookplaat op een rij

Het koken op een inductiekookplaat is steeds populairder aan het worden. Het verkort de kooktijd, de temperatuur is beter te regelen en het is ook nog eens veiliger. Het heeft dus nogal wat voordelen ten opzichte van de traditionele gaskookplaat. Wij krijgen veel vragen over wat een inductiekookplaat nu precies is en hoe het werkt. Dit alles hebben we, samen met een opsomming van de voor- en nadelen, op een rij gezet.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Magnetische spoelen, wervelstromen en weerstand

Hoe werkt een inductiekookplaat? Een inductiekookplaat bestaat uit een veld van magnetische spoelen. Deze spoelen zijn niet te zien maar zijn verscholen onder het glas. Deze spoelen maken contact met ferromagnetische materiaal wat zich in de bodem van de pan bevindt. Deze spoelen genereren een magnetisch veld onder de pan.

Hoe wordt de panbodem verwarmt?

Dit magnetische veld zorgt ervoor dat er een wervelstroom door de pan gaat lopen. De bodem biedt echter weerstand tegen deze stroom. Bij dit weerstand bieden komt er warmte in de panbodem vrij. Op deze manier wordt dus direct de bodem van de pan verwarmt en niet de kookplaat zelf.

Voordelen van inductiekoken

  • De kookplaat is makkelijk te reinigen. Doordat de omgeving van de pan minder heet wordt is de kans dat resten aanbakken of inbranden veel kleiner.
  • Optimale temperatuur. Omdat de bodem van de pan zelf verwarmt wordt is het eenvoudig om de temperatuur te regelen. Het wisselen van temperaturen is dus in een handomdraai geregeld.
  • Koken is veilig. Doordat de plaat zelf niet verhit wordt koelt deze na gebruik veel sneller af. Daarnaast gaat hij alleen aan wanneer er contact is met ferromagnetisch materiaal.
  • Verkorte kooktijd. De verwarming van de pan is niet alleen direct maar ook nog eens erg snel. Een pan water kookt gemiddeld twee keer sneller dan op andere systemen.
  • Het is betaalbaar. Vroeger  waren inductiekookplaten duur maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Ook bespaar je nog eens op de stoomkosten door de verkorte kooktijd.
Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
Hoe werkt een inductiekookplaat? - Voordelen van inductiekoken

Inductiepannen

Mensen koken steeds vaker op een inductiekookplaat. Hierdoor gaan steeds meer merken pannen aanbieden die ze speciaal voor inductie ontwikkeld hebben. Dit zijn over het algemeen de beste pannen. Ze werken beter dan pannen die ook geschikt zijn voor andere soorten van koken. De geleiding van warmte is veel beter in pannen die speciaal voor inductie zijn ontwikkeld.

Pannen testen

Heeft u al pannen in huis maar weet u niet of ze geschikt zijn voor inductie? Probeer er dan een magneetje onder te hangen. Wanneer hij blijft hangen is het een inductiepan.

Allerlei verschillende soorten pannen

Inductiekoken heeft zich ontwikkeld. Het is niet alleen meer de bekende ronde pit. Allerlei verschillende variaties zijn er inmiddels op de markt. Van verschillende flexibele zones tot een holling voor een inductiewokpan.  Ook voor deze verschillende platen zijn er bijvoorbeeld speciale wokpannen aan te schaffen. Echter zijn er niet alleen pannen beschikbaar maar ook fluitketels of espressopotjes.

Hoe werkt een inductiekookplaat? - Inductiepannen

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 135 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist