Heerlijke gerechten met sous vide koken

05-10-2017 | P.A. Klop

Waar komt sous vide koken vandaan?

De Engelse drie-sterrenchef Heston Blumenthal noemt het één van de grootste ontwikkelingen op culinair gebied in de laatste decennia: sous vide koken. Hij is beroemd vanwege allerlei ontdekkingen op het gebied van moleculair koken in de keuken. Inmiddels heeft deze techniek ook haar weg naar de gewone keuken gevonden. Er komen steeds meer verschillende stoomovens en vacumeerlades op de markt. Met behulp van deze twee apparaten wordt het heel eenvoudig om je vlees perfect te garen!

Heerlijke gerechten met sous vide koken

Wat is sous vide koken nu precies?

Eigenlijk is sous vide koken heel eenvoudig. Je verpakt vlees, vis of groente in een plastic diepvrieszak of nog liever speciaal vacumeerzakken. Vervolgens trek je deze vacuüm waarna je de inhoud in een stoomoven of een waterbad op een constante temperatuur laat garen. Doordat je dit op een lage temperatuur doet kan het gerecht niet te gaar worden, verbranden of iets dergelijks.

De vleessappen kunnen niet weg omdat ze opgesloten zijn in de vacuüm getrokken zak. Hierdoor blijven alle smaken optimaal aanwezig. Daarnaast is de garing heel geleidelijk door de lage temperatuur. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat de smaken optimaal tot hun recht zullen komen. Nadat je het tot perfectie hebt gegaard moet je bijvoorbeeld het vlees nog wel even aanbakken in een pan om een heerlijke korst erop te krijgen. Of je legt je sparerib nog even kort op de barbecue.

Voordelen van sous vide koken:

Eenvoudige topkwaliteit: sous vide koken klinkt ingewikkeld alsof alleen topchefs dat kunnen. Maar juist het tegenovergestelde is waar. Met behulp van de juiste apparatuur is het juist heel eenvoudig en kunt u de lekkerste gerechten klaar maken.

Ontspannen: Sous vide koken kost tijd. Maar dat zorgt er wel voor dat wanneer je jouw gerecht in de stoomoven hebt zitten je alle tijd hebt om andere gerechten voor je diner te bereiden. Daarnaast is je vlees gegarandeerd perfect gaar. Je kunt nu al ontspannen de enthousiaste reacties van je gasten afwachten.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
Heerlijke gerechten met sous vide koken - Voordelen van sous vide koken:

Wat kun je precies koken met behulp van sous vide?

Met behulp van de sous vide techniek zijn heel diverse gerechten te bereiden. Vruchten voor een dessert, grote stukken vlees maar ook allerlei soorten groenten. De mogelijkheden zijn eindeloos met deze techniek. Op internet verschijnen er steeds meer recepten die ook de kooktijden en -temperaturen vermelden.

Heerlijke gerechten met sous vide koken - Wat kun je precies koken met behulp van sous vide?

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 135 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist