De voor- en nadelen van bovenkastjes

07-04-2017 | P.A. Klop

Het is een lastige beslissing: Kies ik voor bovenkastjes in mijn keuken of niet? Er zijn verschillende voordelen om voor bovenkastjes te kiezen. Maar ook open planken of gewoon helemaal niets heeft zo zijn voordelen. Om u te helpen beslissen zetten we de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

De voor- en nadelen van bovenkastjes

Bovenkastjes: de voordelen

Standaard bovenkastjes zorgen voor een grote hoeveelheid opslagruimte. Daarnaast zorgt het ook voor een verzorgde en opgeruimde uitstraling. Deze kastjes zijn verkrijgbaar in nagenoeg alle stijlen. Van modern minimalistisch tot weelderig klassiek. Gebruik maken van deze kasten versterkt in ieder geval de beoogde uitstraling van je keuken.


Wanneer je een druk leven hebt en weinig tijd zijn veel kastjes soms een uitkomst. Niet alles hoeft even netjes en opgeruimd te zijn doordat je gewoon de deuren kan dicht doen. Ook kun je het aanrecht leeg houden zodat de keuken snel een opgeruimd en schoon aanblik biedt.

De voor- en nadelen van bovenkastjes - Bovenkastjes: de voordelen

Bovenkastjes: de nadelen

Het grootste nadeel van deze bovenkastjes is dat ze ruimte innemen. Ze zorgen ervoor dat een keuken kleiner kan voelen, donkerder en benauwder. Daarnaast zijn deze kasten, vooral wanneer je ze tot het plafond reiken, wat duurder dan open planken of een lege muur. Verder is er minder ruimte voor aankleding en accessoires waardoor je minder van je eigenheid kwijt kan in de keuken.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
De voor- en nadelen van bovenkastjes - Bovenkastjes: de nadelen

Open planken: de voordelen

Het vervangen van bovenkasten door open planken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze optie geeft de kamer een meer open gevoel maar zorgt er tegelijkertijd voor dat er voldoende ruimte is om alle dagelijkse benodigdheden op te slaan.


Het plaatsen van veelgebruikte dingen zoals borden, glazen, potjes en pannen op de planken zorgt ervoor dat je er gemakkelijk bij kunt. Daarnaast kun je het extra aantrekkelijk maken door met accessoires meer kleuren en vormen je keuken binnen te brengen.

De voor- en nadelen van bovenkastjes - Open planken: de voordelen

Open planken: de nadelen

Voor sommige mensen is dit juist het probleem. Al die kleuren en vormen zorgen voor onrust in de keuken. Het zorgt niet direct voor een strak en opgeruimd gezicht. Daarnaast zijn er ook gewoon onaantrekkelijke onderdelen in je keuken. Hier moet ook plaats voor zijn en dan het liefst achter een gesloten deur. Let er dus goed op dat je hiervoor genoeg ruimte blijft houden.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
De voor- en nadelen van bovenkastjes - Open planken: de nadelen

Een lege muur: de voordelen

Wat je tegenwoordig ook steeds meer ziet is het geheel achterwege laten van bovenkastjes. Op deze manier zorg je voor veel visuele ruimte en kun je lekker vrij door je keuken bewegen. Doordat je lekker vrij door je keuken kunt bewegen geeft je keuken een veel groter en ook luchtiger gevoel. Je hebt nu lekker de ruimte om te spelen met verlichting, een bijzondere wandtegel of een eigenzinnig kunstwerk. Kortom, het creëert mogelijkheden voor jouw eigen persoonlijke keuken.

De voor- en nadelen van bovenkastjes - Een lege muur: de voordelen

Een lege muur: de nadelen

Het grote voor de hand liggende nadeel is dat de opslagruimte sterk verminderd is. Voor de serieuzere chef is dit dus misschien niet zo’n goed idee. Maar voor de gewone hobbykok zal het over het algemeen geen probleem zijn en dwingt het juist om keuzes te maken en je overbodige servies weg te doen.

Het andere grote nadeel is de verminderde verkoopbaarheid van je huis. Ben je van plan om langere tijd in dit huis te blijven, dan is het geen enkel probleem. Als je echter van plan bent om binnen afzienbare tijd weer te verhuizen is het verstandig om dit nog eens goed te overwegen.

Direct contact opnemen
U krijgt een offerte met 3D tekening
De voor- en nadelen van bovenkastjes - Een lege muur: de nadelen

Beoordeling 9.2 gebaseerd op 135 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist